Datum: 14.03.2018 Avtor: PZDU Gorenjske Savska cesta 34 , 4000 Kranj
DU KOKRICA IMA NOVO VODSTVO
Društvo upokojencev Kokrica bo naslednja štiri leta vodil Marjan Jerše, ki je na mestu predsednika zamenjal Jožeta Kerna.

Jerše je bil do zdaj dva mandata (osem let) član Upravnega odbora, zadolžen za pripravo in izvedbo izletov. V osmih letih je kar nekaj stvari pripravil in organiziral in v tem času se mu je nabralo veliko gradiva o izletih, ki jih je organiziral. Običajno je naredil plakat, nanj napisal informacije o izletu, z vsemi podatki in celotnim predvidenim programom, da so udeleženci točno vedeli, kaj jih čaka na poti, kjer je s kašno šalo poskrbel še za vedro razpoloženje.

Prva leta je šel celo na teren, kjer se je dogovoril za celoten program, zdaj vse podatke najde na internetu in se zmeni preko telefona, poleg tega pa v zadnjem obdobju za oglede najamejo kar vodnika. Ampak, to je minilo, po novem bo imel povsem drugačne zadolžitve.

 

V DU Kokrica, ki vključuje kraje Kokrica, Mlaka, Ilovka, Bobovec, Tatinec in Srakovlje je blizu 600 članov, nekaj pa jih je tudi iz sosednjih krajev. Zanje pripravljajo številne aktivnost, med katerimi so najbolje obiskane zabave, še posebej, če je na njih poskrbljeno tudi za glasbo (novoletno srečanje, tudi trgatve in martinovanja se jih kar veliko udeleži). Tudi športne aktivnosti so dobro obiskane. Številni upokojenci se redno rekreirajo in hodijo na ravninske in planinske pohode, zato vsako leto pred začetkom nove sezone organizirajo dogodek Športnik leta, na katerem najbolj aktivnim podelijo priznanja v obliki kolajne. Zelo dobro so obiskani tudi izleti.

 

Kako pa je z informiranjem? Kdor hoče biti aktiven, vse osnovne informacije o dogodkih v letu, ki prihaja, dobi v Informatorju, ki ga izdajo malce pred novim letom. »Žal, ga večina z zanimanjem prebere, potem pa odloži, kot star papir,« je potarnal Jerše.

 

Kakšnih sprememb zaenkrat ne predvideva, tudi dodatnih aktivnosti ne, saj je vse že lepo utečeno. Poleg tega pa med člani tudi ni več toliko zanimanja za različne aktivnosti, kot ga je bilo včasih.

Nekdaj so imeli vsak mesec izlet, zdaj so trije na leto – ne le, da ni toliko zanimanja, tudi stroški so vedno večji, pokojnine pa ne rastejo hkrati z njimi, in to marsikoga odvrne od udeležbe.

 

Na zboru članov DU Kokrica so udeleženci poslušali tudi predavanje o Demenci prijazni točki, ki so jo nedolgo nazaj odprli na Ljudski univerzi v Kranju. Na njej lahko oboleli z demenco in njihovi svojci ali drugi posamezniki dobijo koristne informacije o tej bolezni ter informacije o tem, na koga se lahko obrnejo po pomoč, če na ulici prepoznajo osebo z demenco ali potrebujejo nasvet glede skrbi za osebo z demenco v domačem okolju.

Zaradi aktualnosti tematike se je DU Kokrica že povezalo s tamkajšnjim Turističnim društvo, da bodo skupaj pripravili predavanje o demenci, ne le za svoje člane, temveč za vse zainteresirane krajane.

 

Sicer pa Marjan Jerše optimistično zre v prihodnost in dejavnosti njihovega DU. Pri vodenju društva računa na pomoč in sodelovanje vseh članov Upravnega odbora in verjame, da bodo delali dobro v korist svojih članov in širše skupnosti.

Besedilo: Slavica Bučan

Fotografija: Silva Jerše
Nazaj
© Zveza društev upokojencev Gorenjske
Galerija | Pravno obvestilo |
Izdelava strani: PLAN e d.o.o.