Datum: 19.04.2018 Avtor: PZDU Gorenjske Savska cesta 34 , 4000 Kranj
OBISKALI SMO HOTEL DELFIN
V začetku aprila se je vodstvo PZDU Gorenjske skupaj s Komisijo za turizem odločila popeljati predsednike gorenjskih DU na ogled hotela Delfin, da bi le ti v svojih okoljih spodbudili člane, da se v kar največji meri odločajo za letovanje v tem hotelu, ki je v njihovi lasti. Na izlet so povabili tudi naju s fotografom Ferdom Kikljem.

Ko smo se zjutraj odpeljali z Gorenjske, so nebo prekrivali težki sivi oblaki. Toda potem se je naredil krasen dan, poln dobre volje in vedrega razpoloženja. Kako tudi ne, že na avtobusu sta nas prijazno pozdravila predsednik PZDUG Zdravko Malnar in predsednica Komisije za šport Cveta Škopelja. v Izoli, v hotelu Delfin, pa so nas pričakali nasmejani in gostoljubni gostitelji. Direktorica Nina Golob nas je, po obveznem prigrizku in kavici, najprej povabila v Kneippov vrt, po katerem nas je popeljal vrtnar Sašo Mejak.

»Ta vrt je poseben,«, je dejal. »Ima dobro energijo in je narejen za to, da gostje, ko pridejo sem, uživajo.« Poučil nas je, da Kneippovo filozofijo sestavlja pet stebrov, ki so pomembni za zdravje telesa in duha: voda, zdrava prehrana, zelišča, gibanje in zdrav življenjski slog. Vse to je ujeto tudi v njihovem vrtu, skozi katerega vodi urejena krožna pot, ob kateri so poleg številnih zelišč, cvetočega travnika in zelenjavnega kotička, ki ponazarja zdravo prehrano, tudi korita za hladne oblive rok in nog. Obiskovalci se lahko sprehajajo, posedajo na klopcah ter uživajo v vonjavah številnih rastlin, hkrati pa tudi v sproščanju in pogovoru s prijatelji, kar vse vpliva na zdrav življenjski slog. Marsikaj zanimivega in uporabnega smo izvedeli o številnih zeliščih na vrtu, ki nas je vse prevzel, najbolj pa mi je ostala v spominu Sašova razlaga glede rožmarina. Tega krasnega zelišča, ki je našlo mesto tudi v slovenski ljudski pesmi. »Če imate doma sadiko rožmarina in se zjutraj, ko se zbudite, slabo počutite, pobožajte rožmarin in njegov vonj, ki se oprime rok, inhalirajte. To vam bo polepšalo dan, vas dvignilo in vam izboljšalo razpoloženje,« je dejal.

 

Nas je, dobrega razpoloženja, gospa Golob potem povabila v hotel, kjer nam je še enkrat zaželela prisrčno dobrodošlico v Izoli. Poudarila je, da je izredno vesela, da je gospod Malnar, povzel pobudo in pripeljal predstavnike DU v hotel Delfin. »To je krasna priložnost, da lahko pokažemo, kako v resnici zgleda pri nas. Po drugi stran, pa ena velika želja, da je to en sproščen dan, kjer boste tudi vi imeli dovolj časa za druženje, za klepet. Rada rečem, da tako dobro, kot vi delujete po društvih, v pokrajini in kot deluje Zveza v celoti, tako na koncu deluje hotel Delfin,« je dejala.

V nadaljevanju je predstavila hotel in njegovo ponudbo ter izpostavila nekaj novosti. Med drugim je povedala, da so že prenovili celotno bazensko tehniko notranjih bazenov, obnavljajo tehniko zunanjih bazenov, prenovili so hotelske sobe, energetsko so šli na toplotno črpalko, uvedli so samopostrežno linijo hrane. Kar je najbolj pomembno, je še dejala, je, da delajo na kvaliteti, drugega recepta ni. In da delajo na dobrih odnosih z društvi. Brez njih ne bi mogli delati tako dobro. Veliko jih je, ki jim na terenu pomagajo in se trudijo z njimi, da bo Delfin preživel in ostal hotel, namenjen upokojencem. Tudi društva, združena v PZDU Gorenjske so pri tem kar aktivna. Lani na primer, je bilo z Gorenjske, kot nam je pojasnila Daša Ždrnja Gregorič, ki je v hotelu zadolžena za prodajo in stike z društvi, v to delo pa se vedno bolj vključuje tudi Peter Švegelj, skupaj več kot 9.400 nočitev, od tega dobrih tri tisoč takšnih, ki so letovali s skupino. K temu je vsekakor pripomogel tudi brezplačen avtobus v decembru – več kot 600 nočitev je bilo takrat.

Predsednica Komisije za turizem pri PZDU Gorenjske Cveta Škopelja si je kot poseben izziv, pri katerem ji bodo morala pomagati vsa društva, zadala nalogo, da bodo obisk z Gorenjske letos potrojili. Možnosti za to so. Predsednik Zdravko Malnar jo pri tem izzivu z veseljem podpira.  

 

Marsikaj smo izvedeli tudi o zelo pestri ponudbi v hotelu. Gostje si lahko privoščijo resnično veliko, od masaž do telovadbe, pa tudi za družabno življenje je dobro poskrbljeno, saj imajo kar tri plese v tednu, folklorne nastope, pevske zbore, tombolo, organizirajo izlete in še marsikaj. Po predstavitvi smo si privoščili dobro kosilo, nato pa nekateri plavanje v hotelskem bazenu, večina pa sprehod po prekrasni izolski obali, nad katero je celo sonce posijalo.

 

Pozno popoldne smo se, prijetno utrujeni, vendar polni krasnih vtisov in veseli, ker smo skupaj preživeli en čudovi dan, odpeljali nazaj na Gorenjsko. Po avtobusu je glasno odmevala slovenska ljudska pesem.

 

Za konec pa še to. Na plošči pred vhodom v Kneippov vrt je napis, pod katerega se je podpisal sam Sebastian Kneipp: »Kdor vsak dan ne posveti nekaj časa svojemu zdravju, bo slej ko prej vsak dan žrtvoval veliko časa za bolezen.«  V hotelu Delfin je možnosti, da poskrbimo za svoje zdravje, zares veliko.

Tekst: Slavica Bučan

Fotografije: Ferdo Kikelj

 
Nazaj
© Zveza društev upokojencev Gorenjske
Galerija | Pravno obvestilo |
Izdelava strani: PLAN e d.o.o.