Datum: 31.10.2018 Avtor: PZDU Gorenjske Savska cesta 34 , 4000 Kranj
ZELIŠČNA RAZSTAVA V MORAVČAH
Zadnjo soboto v juliju je Zeliščarska sekcija pri DU Moravče pripravila dvodnevno razstavo zelišč in izdelkov. Na ogled so postavili različna zelišča, ki jih članice in člani sekcije gojijo doma, nekaj pa tudi v zares prekrasnem društvenem zeliščnem vrtu. Še več je bilo razstavljenih izdelkov, od čajev do krem in tinktur, ki jih sami pripravljajo iz zelišč. Na programu ob odprtju razstave so sodelujoče in obiskovalce pozdravili predsednica DU Moravče, Vojka Rebolj, predsednica zeliščarske sekcije, Elka Cerar, ter moravški župan Martin Rebolj, dogajanje pa so popestrili tudi z glasbo. Mladi harmonikar Žiga Svetlin je navdušil s pesmijo Ko boš prišel, zmeraj prinesi mi rože.

Rože, predvsem tiste, ki pomagajo človeku k boljšemu zdravju duše in telesa, so bile tema razstave. To je ob odprtju izpostavila tudi Vojka Rebolj, ki je obiskovalce spomnila na dobro staro misel, da »za vsako težavo rož'ca rase.« Danes se, po njenem mnenju, premalo zavedamo tega. Toda njihova Zeliščarska sekcija se tega zaveda. Oni gojijo zdravilna zelišča, jih sadijo in nabirajo tam, kjer ni škropljeno s pesticidi in iz njih delajo razne čaje, mazila, tinkture, mila in podobno. Sicer pa so v društvu na to sekcijo, kot je v nadaljevanju izpostavila predsednica, zelo ponosni. Njeno vlogo in pomen pa so prepoznali tudi na Občini Moravče, zato so ji letos na akademiji ob občinskem prazniku slovesno podelili občinsko priznanje.

19 let že v DU Moravče deluje Zeliščarska sekcija, to je bila njihova 15. razstava. Zadnja štiri leta sekcijo vodi prizadevna Elka Cerar, gospa, ki zelišča naravnost obožuje in si brez njih ne zna predstavljati življenja. 70 let se že ukvarja z zeliščarstvom, v tem času pa si je nabrala ogromno znanja in izkušenj, ki ji še kako prav pridejo tudi pri vodenju sekcije in negovanju zeliščnega vrta, za katerega skrbi s še dvema članoma sekcije, zasadili pa so ga pred tremi leti na pobudo moravškega župana in predsednice DU Moravče.

V lepo urejenem vrtu, nanj so v društvu izjemno ponosni in ga z veseljem pokažejo vsem, ki jih zelišča zanimajo, imajo zasajenih okoli 60 različnih zelišč, ob vsakem je tablica z imenom. Člani sekcije, trenutno je aktivnih 18, občasno pa se jim pridruži še predsednica društva, so bolj ali manj samouki, svoje znanje, ki so ga pridobili z leti, pa nadgrajujejo z izobraževanji, ki jih organizirajo vsako leto. Marsikaj novega in koristnega se naučijo tudi na ekskurzijah v kraje, kjer imajo zeliščne vrtove; letos na primer so obiskali Zeliščni center Grgarske Ravne pri Novi Gorici. Nekdaj so menda verjeli, da nas pod posteljo raztreseni venci ognjiča varujejo med spanjem in nam uresničujejo sanje. Ne vem sicer, če to res drži, bo treba preizkusiti, zagotovo pa drži, da nam zelišča pomagajo, da izboljšamo svoje zdravje, so obvezen dodatek ali okusna popestritev hrane, vedno bolj priljubljena je zeliščna kozmetika. Elka Cerar ima o zeliščih in pripravi izdelkov iz njih ogromno znanja, ki ga z veseljem deli tudi z mladimi. Pred dvema letoma na primer jo je na domu obiskala šolska skupina – skupaj so delali kreme, kuhali čaj in si ogledali njen zeliščni vrt, letos je šla pa ona v šolo otrokom predstavit zelišča. Sicer pa se DU Moravče oz. njihova predsednica z ravnateljico tamkajšnje osnovne šole že dogovarja za bolj organizirano sodelovanje, saj je res škoda, da bi se bogato znanje, ki ga gospa Cerar in ostali člani Zeliščarske sekcije imajo, izgubilo. Na delavnicah, ki bi jih organizirali, bi te informacije delili med mlade – veliko jih je, ki jih to zanima.

Slavica Bučan, foto Vojka Rebolj
Nazaj
© Zveza društev upokojencev Gorenjske
Galerija | Pravno obvestilo |
Izdelava strani: PLAN e d.o.o.