Datum: 31.10.2018 Avtor: PZDU Gorenjske Savska cesta 34 , 4000 Kranj
70 LET DU TRŽIČ
»Starost je čudovita priložnost človekovega uresničenja, globoke sreče in izpolnitve.« S tem citatom doktorice Anamarije Kejžar je Društvo upokojencev Tržič svoje člane in prijatelje povabilo na proslavo ob 70-letnici društva, ki je bila v petek, 28. septembra, v Osnovni šoli Bistrica pri Tržiču.

Ob jubileju so izdali tudi zbornik 70 let našega popotovanja, ki se je, kot je v uvodniku zapisala sedanja predsednica Zvonka Pretnar, začelo 1. avgusta 1948 v Društvu upokojencev Slovenije in se leta 1975 oblikovalo v samostojno društvo. Bilo je zelo razgibano obdobje: šli so skozi različne družbene sisteme, dve državi in vrsto statusnih sprememb, vendar je društvo ohranilo svojo mladost, energijo, učljivost in solidarnost. Predvsem je bilo teh 70 let potovanje k sočloveku. Poti so vodile skozi različne športne, humanitarne, kulturne in izobraževalne dejavnosti. V  zadnjem obdobju so dodali še varstvo starejših v prometu, računalniške delavnice, Besedarije, projekt Starejši za starejše, pa še kaj bi se našlo. Cilj vseh pa je isti: druženje, pomoč in solidarnost. Se pa temu cilju ne bi niti približali, če ne bi bilo prostovoljk in prostovoljcev, ki vodijo, organizirajo in pomagajo v vseh društvenih dejavnostih. Samo lani se je nabralo skoraj 5.800 ur prostovoljnega neplačanega dela. V društvu je približno 90 prostovoljcev, ki animirajo več kot 400 članov, da so aktivni na vseh omenjenih področjih. Najbolj obiskane so športne in izletniške ter pohodniške aktivnosti, malce manj, pa vendar še vedno veliko, je tudi udeležencev kulturnih prireditev, posebej zadovoljni pa so, da nekateri njihovi člani svoja občutja zapišejo in jih delijo z njimi na literarnih večerih, t. i. Besedarijah.

Osrednja slavnostna govornica na jubilejni slovesnosti je bila dr. Anamarija Kejžar, direktorica Doma Petra Uzarja Tržič, ki je v svojem nagovoru čestitala članom DU Tržič in poudarila, da s svojim delovanjem v skupnosti družijo in povezujejo ljudi, z bogatimi aktivnostmi pa prispevajo k bolj prijetnemu in zdravemu staranju. Ustavila se je tudi ob težavah, ki jih prinese starost, in ob posledicah standarda, ki omogoča, da stari in mladi ne živijo več skupaj – ampak to ni vedno dobro, saj nekateri starejši zaradi tega živijo sami, osamljeni, zgodi se, da jim celo voda zmrzne, da nimajo za kurjavo … edini obiskovalci so včasih prostovoljci, socialne oskrbovalke in poštar. Omenila je tudi problem trajnostne oskrbe, vendar glede na to, da je 70-letnica DU svečan dogodek, čas za veselje, ni želela nadaljevati s politiko in težavami, ampak je z veseljem spregovorila o tem, da so v Domu Petra Uzarja skupaj z Društvom razvili eno zelo lepo zgodbo. Člani pogosto prihajajo v Dom na obisk k stanovalcem. Mnogo je prostovoljcev, ki imajo pogovorno skupino, pevski zborček, različne kulturne krožke ... ogromno aktivnosti, s katerimi dajejo še naprej svojo ljubezen, svojo roko prijateljstva, svojo roko pomoči. Vsem skupaj se je zahvalila, ker delajo ta dejanja iz srca in z dobro voljo. Iskreno pa se je zahvalila tudi predsednici Zvonki Pretnar, ki ji je velikokrat dala kakšen nasvet, njihovo dosedanje sodelovanje pa je prineslo rezultate tako v Tržiču kot v Društvu upokojencev.

Predsednik ZDUS Janez Sušnik je v nagovoru poudaril, da je bilo DU Tržič, ki je izjemno močno, vedno v ponos Gorenjske in v ponos Slovenije. Zaželel jim je, da še naprej ostanejo v taki kondiciji, kot so. Ob tem je izpostavil tudi predsednico Zvonko Pretnar, saj je ena bolj učinkovitih predsednic v Sloveniji, ki zna tlakovati poti svojim članom, jih podpira, dela odlično klimo med Občino in Društvom ter ostalimi društvi v Tržiču, pa tudi znotraj ZDUS in PZDU Gorenjske. Ob jubileju je DU Tržič podelil veliko plaketo ZDUS, z enakim priznanjem pa je počastil tudi župana Občine Tržič, Boruta Sajovica, ki je veliko naredil za DU in sploh za upokojence v Tržiču.

Ob jubileju je vsem čestital še predsednik PZDU Gorenjske Zdravko Malnar. V svojem nagovoru je med drugim izpostavil, da je za uspešno delo društva pomembno, kakšne pogoje ima za delo – tukaj pride do izraza sodelovanje z lokalnimi dejavniki in lokalno skupnostjo. Čestital je in se zahvalil županu občine Tržič, da lokalna skupnost in DU delajo z roko v roki. V  nadaljevanju se je društvu zahvalil za opravljeno delo, predsednici pa izročil še plaketo Pokrajinske zveze, ki jo le-ta podeljuje društvom ob okroglih jubilejih – je pa to malce posebna plaketa v obliki majolke.

Župan Borut Sajovic se je zahvalil za priznanje, ki, kot je dejal, ni namenjeno njemu, temveč vsem njegovim sodelavcem in Domu Petra Uzarja pa tudi ravnatelju in članom Društva, zato, ker se imajo »fajn« in radi skupaj delajo ter ustvarjajo. Ponosen je na podatek, da so skupaj in v sodelovanju z Domom Petra Uzarja močno povečali pomoč na domu. Ob jubileju pa je v zahvalo za dosedanje delo predsednici Zvonki Pretnar podelil še priznanje župana občine Tržič.

Priznanj pa na slovesnosti ni prejelo le DU Tržič kot slavljenec, ampak je gospa Pretnar podelila tudi društvena priznanja nekaterim institucijam, s katerimi odlično sodelujejo na izobraževalnem, kulturnem in športnem področju. To so OŠ Bistrica, Glasbena šola Tržič, Knjižnica dr. Toneta Pretnarja in Dom Petra Uzarja. Slovesnost ob 70-letnici DU Tržič so s kulturnim programom obogatili pevski zbor DU Tržič pod vodstvom Staneta Bitežnika, kvartet godal Violaske iz Glasbene šole Tržič ter dva avtorja, ki sta od leta 2013 sodelovala na Besedarijah.

Slavica Bučan, foto Anton Frantar
Nazaj
© Zveza društev upokojencev Gorenjske
Galerija | Pravno obvestilo |
Izdelava strani: PLAN e d.o.o.