Datum: 27.06.2019 Avtor: PZDU Gorenjske Savska cesta 34 , 4000 Kranj
POHOD GORENJSKIH UPOKOJENCEV V MOTNIKU
DU Motnik Špitalič je 23. maja 2019 gostilo 237 upokojencev in upokojenk – pohodnikov iz petnajstih DU gorenjske regije (DU Javornik – Koroška Bela, Šenčur, Radomlje, Kamnik, Bitnje – Stražišče, Naklo, Komenda, Žirovnica, Jesenice, Preddvor, Žerjavčki – Trzin, Kranj, Gorje, Kokrica, Motnik Špitalič).

Komisija za šport, rekreacijo in gibalno kulturo pri Pokrajinski zvezi DU Gorenjske nas je izbrala, da organiziramo majski pohod za gorenjske upokojence. Vodja pohoda Ivo Piskar nam je kmalu po izboru predstavil potek dogodka, za katerega smo vedeli, da bo za naše društvo kar velik zalogaj. Z gasilci smo se dogovorili, da so prevzeli ureditev prireditvenega prostora, strežbo in prodajo pijač ter spremljanje in varovanje pohodnikov na daljšem pohodu, saj so med njimi tudi prvi posredovalci pri zdravstvenih težavah in nesrečah. Gostinski lokal Nekropolis iz Šempetra v Savinjski dolini je poskrbel za hrano. Tudi za naše člane in članice je ostalo še veliko dela. Bili so spremljevalci na daljšem in krajšem pohodu, zjutraj so razdelili vrečke dobrodošlice, izvedli so srečelov in še kaj.

Ob 8.00 so se pohodniki odpravili na daljši pohod. Vodja Ivo Orehovec jih je vodil skozi Pakališko na Srobotno, čez Farške ravni na Slopi, kjer so gasilci postregli čaj in kačjo slino. Po kratkem postanku so pot nadaljevali mimo kmetije pri Blancu in čez Motniško Belo nazaj na izhodišče.

85 pohodnikov se je odločilo za krajši pohod, udeležence pa smo razdelili v dve skupini. Marinka Mošnik in Majda Zupančič sva jih odpeljali po Motniški turistični poti in jih seznanili z vsemi enajstimi zanimivostmi na njej. Pohodniki so bili presenečeni in tudi navdušeni nad dejstvom, kaj vse se najde v tako majhnem kraju. Tudi nas so gasilci na gradu pogostili s čajem in kačjo slino. Pohodniki s kratkega pohoda smo si ob koncu v gostilni pri Flegarju ogledali še ročne izdelke Flegarjeve Marice ter okušali špehovo potico in tuhinjsko filo.

Okrog 13.00 smo se na prireditvenem prostoru zbrali vsi pohodniki. Tu smo se okrepčali z izbrano hrano in pijačo ter se zavrteli ob zvokih ansambla Goti. V uradnem zaključku sta nas pozdravila župan občine Kamnik Matej Slapar in predsednik PZDU Gorenjske Zdravko Malnar. Jože Keršič nam je povedal eno od različic legende o motniškem polžu. Predsednik DU Motnik Špitalič Ivo Orehovec pa se je zahvalil vsem, ki so kakor koli pripomogli, da je pohod tako dobro uspel, tudi sponzorjem. Predstavniki društev so prejeli diplomo – zahvalo za udeležbo. Druženje se je nadaljevalo tudi po uradnem zaključku.

Poudariti moram še, kako smo se potrudili, da so pohodniki domov »odnesli« veliko motniškega: na vrečki je bil motniški grb, na plastenki vode etiketa s sliko motniškega gradu iz Valvasorjeve knjige Slava vojvodine Kranjske, reklamni material o Motniku, Špitaliču in Kamniku ter diplome s silhueto prangerja v ozadju.

Za konec: Lahko smo veseli in ponosni, da nam je z združenimi močmi vse v tem četrtku zelo dobro uspelo. Tudi pohodniki so bili zelo zadovoljni.

 

Majda Zupančič, DU Motnik Špitalič

 

P. s. Avtorica priložene fotografije, na kateri so udeleženci pohoda ob Mlinarjevem kozolcu (toplarju), je Marina Piskar




Nazaj
© Zveza društev upokojencev Gorenjske
Galerija | Pravno obvestilo |
Izdelava strani: PLAN e d.o.o.