Datum: 06.07.2019 Avtor: PZDU Gorenjske Savska cesta 34 , 4000 Kranj
UPOKOJENCI ŽELIMO BITI SLIŠANI, pravi nova predsednica DU Cerklje MARTA HOČEVAR
Konec maja sem dobila povabilo na sestanek prostovoljcev programa Starejši za starejše pri Društvu upokojencev Cerklje, ki mu je sledilo redno letno izobraževanje. Takole je napisala koordinatorka programa Lojzka Škerjanec: »Na sestanku prostovoljcev programa Starejši za starejše smo prisotni sklenili, da bi želeli predstaviti naš program oz. Društvo upokojencev Cerklje v reviji ZDUSplus, zato vas vabimo, da se udeležite našega naslednjega sestanka, ki bo ... Če ste zainteresirani za objavo v reviji, bomo zelo veseli vašega obiska.«

Seveda sem bila zainteresirana, vendar se tistega sestanka nisem mogla udeležiti, sem jih pa obiskala kakšen teden kasneje in prav prijetno smo poklepetale s predsednico društva Marto Hočevar in koordinatorko programa Starejši za starejše Lojzko Škerjanec. Nismo pa govorile samo o programu, ampak tudi o vlogi in dejavnosti samega društva.

 

V Društvu upokojencev Cerklje je marca, ko je vodenje prevzela Marta Hočevar, zavel nov veter. Prva stvar, ki jo je uvedla, je redno obveščanje članov o dejavnostih v društvu in ostalih temah, ki zadevajo starejše. Dva do trikrat mesečno jim preko elektronske pošte sporoči, kaj se je v minulem obdobju zanimivega dogajalo in kaj načrtujejo v prihodnje. Na ta način želi povečati članstvo v društvu, saj pravi, da marsikateri upokojenec sploh ne ve, kako društvo deluje, zato se tudi ne včlani. »Upokojenci želimo biti slišani, slišani pa bomo, če nas bo veliko. Zato v društvu želimo članstvo povečati. Upokojencev imamo veliko, članov pa ne. Želim, da se v društvu nekaj dogaja in da ljudje vejo, kaj se dogaja, ne pa, da slišiš na terenu, da samo članarino plačujejo, od tega pa nič nimajo. Zdaj, ko so obveščeni, se stvari obračajo, tudi povratne informacije dobivam,« pravi predsednica.

 

V društvu je trenutno okoli 850 članov, bilo pa jih je že tisoč sto, kar pomeni velik upad, se pa stvari izboljšujejo. Letos na primer se je na novo včlanilo 30 upokojencev.

 

V društvu imajo veliko dejavnosti od planinskih izletov, pohodov, balinanja, prstometa, petanke in pikada, namiznega tenisa, kolesarjenja in telovadbe do ročnih del. Organizirajo tudi avtobusne izlete pa različna srečanja in prireditve, med katerimi je še posebej dobro obiskana prireditev Skupaj se mamo fletno. Poskrbijo za letovanje v upokojenskem hotelu v Izoli, organizirajo druženje starejših in invalidnih oseb, ob jubilejih obiskujejo svoje člane, pa še bi se kaj našlo.

 

Že osmo leto v društvu poteka tudi program Starejši za starejše, v okviru katerega deluje 18 prostovoljcev, ki obiskujejo občane, starejše od 69 let. »Na začetku,« se spominja koordinatorka programa Lojzka Škerjanec »je bilo težko, zdaj pa nas ljudje že poznajo in so veseli, ko pridemo.« Stari ljudje so najbolj veseli družbe, da imajo koga, ki jih posluša. Seveda pa jim pomagajo tudi drugače. Če je treba, jim prinesejo kaj iz trgovine. Imajo pa tudi prostovoljko, ki obiskuje gospo, starejšo od 90 let, s katero se družita, tudi skuha ji, jo pelje v Ljubljano – to je trenutno največja pomoč.

 

Znotraj projekta so tudi bralne urice, ki jih imajo enkrat na teden v prostorih Občine Cerklje, udeležujejo pa se jih v glavnem starejše gospe, ki jih grejo prostovoljke iskat domov in jih pripeljejo na srečanje, tiste, ki so blizu doma, pa pridejo peš. Tam najprej poslušajo vodjo uric, ki jim nekaj prebere, potem pa se o prebranem pogovarjajo. Srečanja so izjemno prijetna, saj je gospa, ki jih vodi, zelo razgledana, ima široko obzorje znanja, predvsem pa je pozitivno naravnana in to prenaša tudi na udeleženke.

 

»Naloga in vloga društev upokojencev pa ni samo skrb za družabno življenje in organizacijo različnih dejavnosti, ampak veliko več,« pravi Marta Hočevar. »Rada bi, da vsi upokojenci, ne samo člani, vejo, da imamo nekoga, ki nam na primer ureja stvari, da bi bile pokojnine višje … Da imamo nekoga na ravni države, ki nas zastopa. Da bi se tega malo bolj zavedali. Več je včlanjenih v društva upokojencev, več nas je, bolj bomo slišali. Tega si tudi v Cerkljah strašno želim.«

 

Slavica Bučan

 

P. s.: Na fotografiji, katere avtor je Brane Hočevar, so pohodniki po Mamutovi poti na Kokrici
Nazaj
© Zveza društev upokojencev Gorenjske
Galerija | Pravno obvestilo |
Izdelava strani: PLAN e d.o.o.