TURIZEM IN IZLETNIŠTVOLETOVANJE V DELFINU

Obveščamo vas, da za letovanje v hotelu Delfin v Izoli v terminu 28.06. do 05.07.2019

ni več prostih sob.

Možne so le še prijave za rezervo - čakalna vrsta, to je v primeru odpovedi,

na tel. št. 040 226 667 ali 031 547 712.


Za PZDU: Cveta Škopelja 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

IZLET V ČRNO GORO – ALBANIJO IN MAKEDONIJO

 

1. dan, ponedeljek, 30. september 2019:

Odhod v večernih urah z dogovorjenega kraja. Sledi vožnja do hrvaške meje, ter nadaljevanje po hrvaški avtocesti mimo Splita do mesta Tivat. Po opravljenih formalnostih na meji, nas bo v zgodnjih jutranjih urah pričakal lokalni vodnik.

 2. dan, torek, 1. oktober 2019 :

Z vožnjo bomo nadaljevali čez Budvo, ki je najbolj znano in najbolj obiskano mesto na črnogorski obali. Zajtrk. Po zajtrku se bomo odpravili za Skadar, kjer bomo imeli ogled starega dela mesta, mošejo, katedralo, nacionalno gledališče in stare čaršije. Polni vtisov se bomo odpravili do glavnega mesta Tirana. Sprehodili se bomo skozi mesto in si pogledali Skenderbeg, parlament, predsednikovo palačo, katedralo, univerzo in nacionalno gledališče. Namestitev v hotelu, večerja, spanje.

3. dan, sreda, 2. oktober 2019:

Zajtrk, po zajtrku se odpravimo proti Ohridu, ki je najlepše makedonsko mesto in balkanski biser. Namestili se bomo v hotel ter se odpravili na ogled starega mesta Ohrid z obiskom Samuelove trdnjave, amfiteatra, cerkve sv. Sofije in ulice starih obrti. Večerja, nočitev.

4. dan, četrtek, 3. oktober 2019:

Zajtrk, po zajtrku se bomo odpravili na vožnjo z ladjo po Ohridskem jezeru do samostana Sv. Nauma, katerega si bomo ogledali. Nahaja se na visoki skali nad jezerom, blizu albanske meje. V bližini samostana so tudi viri reke Crni Drim, ki je največji in najbolj privlačen dotok vode v Ohridsko jezero. Po prijetni vožnji se bomo odpravili do Bitole, kjer bomo imeli ogled mesta in antične Herakleje, ki jo je osnoval sam oče Aleksandra Velikega. Zapeljemo se do Pelistra, namestitev v hotel. „Makedonska noč“ z večerjo in glasbo, nočitev.

5. dan, petek, 4. oktober 2019:

Zajtrk, po zajtrku vožnjo do Skopje, ki je prestolnica Makedonije in leži na obeh bregovih reke Vardar v skopski kotlini. Tukaj se prepleta mešanica rimske, turške in balkanske zgodovine ter kulture. Sprehodili se bomo skozi mesto in si ogledali trdnjavo, bit pazar, stari most in veliko spomenikov, ki so vezani na zgodovino Makedonije. Z vožnjo bomo nadaljevali za Leskovac, kjer bomo prenočili. Namestili se bomo v hotel, gurmanska večerja (leskovački voz) z glasbo, nočitev.

6. dan, sobota, 5. oktober 2019:

Zajtrk, po zajtrku vožnja proti Irigu do »Farme« Marin gaj, kjer bomo imeli, kosilo (domače dobrote) z glasbo. Po prijetnem kosilu sledi vožnja proti domu, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah. Cena: 340 EUR/os. (40 oseb).

Cena vključuje:

- vožnjo s turističnim avtobusom,

- 4 x polpenzion v dvo ali troposteljnih sobah z TWC, TV v hotelih 3*(Tirana, Ohrid, Pelister, Leskovac),

- zajtrk v Baru, kosilo z glasbo v Marinem Gaju,

- vožnja z ladjo od Ohrida do Sv. Nauma,

- „Makedonska noč“ na Pelisteru,

- vse vstopnine in ogledi po programu,

- vodenje, lokalno vodenje, organizacija in DDV.

Doplačila:

- enoposteljna soba (60 €),

- zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco za tujino,

- ogledi in storitve po želji, ki niso vključeni v program.

- dodatni zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

Opombe: program je možno prilagoditi po želji skupine. Pridržujemo si pravico, do zvišanja cene pri  manjšem številu prijavljenih.

 

 

P R I J A V N I C A

 

                                   IZLETA ČRNA GORA, ALBANIJA, MAKEDONIJA

 

PROGRAM ZA UPOKOJENCE OD 30.9. do 5.10.2019

 

DU ……………………………………………………..

Uradni priimek in ime udeleženca(kot sta napisana v potnem listu oz. osebni izkaznici), št. in datum veljavnosti osebnega dokumenta.

 

…………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………..

 

Naslov ……………………………………………………………………………………………………

 

Poštna št. In kraj …………………………………………………………………………………..

 

Datum rojstva ………………………………  Telefon ………………………………………..

 

Elektronski naslov ……………………………………………………………………………….

 

Doplačilo za enoposteljno sobo  60 eur                            DA                            NE

 

 

Prijavnico pošljite na Danica Mandeljc, Sp. Gorje 22 4247 Zg. Gorje.

(TEL.ŠT. 031681096)

Ali na  danicamandeljc@gmail.com

Akontacija  ob prijavi 150 eur na osebo, nakažite na TR (vzorec je v nadaljevanju), preostanek 5 dni pred odhodom ( 25.9.)

Prijave do zasedbe mest v avtobusu.

 

Lastnoročni podpis : ………………………………………………………………………………..

 

Datum : …………………………………….

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hotel Delfin in PZDU Gorenjske vabita člane gorenjskih društev upokojencev na letovanje  v hotel Delfin v Izolo !

TERMIN: 28.6. – 5.7.2019

proste  še 4 dvoposteljne sobe - prijavite se 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paket Delfin vključuje: 7x polpenzion v dvoposteljni sobi * kozarček za dobrodošlico * prost vstop v bazene z ogrevano morsko vodo * jutranja telovadba v bazenu ali telovadnici, popoldanska telovadba v bazenu *prost vstop v Kneippov vrt* animacijski program * petkov in sobotni plesni večer.

Cena: UPOKOJENCI, ČLANI DU (s člansko izkaznico in plačano članarino) 318,20 EUR

Doplačila na dan: TT 2,00 EUR, polni penzion:5,40 EUR, enoposteljna soba: 9.90 €          

Prevozni stroški znašajo poleg hotelskega paketa dodatno 20,00 € na osebo. Postaje po dogovoru glede na prijave. Prednost udeležbe bodo imeli koristniki avtobusnega prevoza.

 

Nekaj koristih informacij, ki jih je dobro  vedeti pred prihodom v hotel.

 

 

 

 

 

 

 

Na dan prihoda je soba na razpolago od 13.00 ure dalje. Na dan odhoda je potrebno sobo zapustiti do 10.00 ure. Prvi dan je za vse goste predviden prvi obrok kosilo. Ostale obroke, bodo gostje sporočili na recepciji.

Prijavnice pričnemo zbirati 2. aprila do 27. maja 2019, oziroma do zapolnitve prostih mest. Prijavnice obvezno pošljite na elektronski naslov: cveta.skopelja@gmail.com; ali po pošti na naslov Cveta Škopelja, Podlubnik 208, 4220 Škofja Loka.

Na prijavnici so obvezni naslednji podatki: ime in priimek, naslov, telefonska številka, naziv društva, e-naslov - če ga ima, datum in podpis.

Stroške prevoza  v znesku 20 € nakažite na TRR PZDU Gorenjske, št. SI56 6100 0001 1719 596, Delavska hranilnica D.O.O. Miklošičeva 5, 1000  Ljubljana. Pri nakazilu obvezno napišite ime DU ter ime in priimek udeleženca.            Hotelske storitve boste plačali v hotelu Delfin.

Dodatne informacije lahko dobite na tel. 040/226 667- Cveta Škopelja.

VABLJENI !                                                                                                          

 

Komisija za turizem:                                                                      Predsednik PZDU Gorenjske:

predsednica Cveta Škopelja                                                            Zdravko Malnar

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

TURISTIČNA AGENCIJA TONI TURIZEM V SODELOVANJU S PZDU GORENJSKE VABI ČLANE GORENJSKIH DRUŠTEV UPOKOJENCEV NA LETOVANJE

 

SRBIJA – ZDRAVILIŠČE VRNJAČKA BANJA

7.4. – 14.4. 2019

 

  1. dan , nedelja 7.4.2019  Odhod iz Slovenije ob 5 uri. Direktna vožnja preko Zagreba do Beograda. Kosilo. Vožnjo nadaljujemo do Vrnjačke Banje. Namestitev v hotelu Merkur Predstavitev hotela, bazenov, terapijskega bloka. Večerja in nočitev.

 

2. dan, ponedeljek 8.4.2019 Zajtrk. Laboratorijski pregled. Zdravniški pregled. Prosti čas za kopanje in predvidene terapije. Kosilo. Popoldan obisk nekih termalnih izvirov v toplicah, kopanje v bazenu. Večerja in nočitev.

 

3. dan, torek 9.4.2019  Zajtrk. Predvidene terapije in rekreacija v bazenu. Kosilo. Izlet v manastir Žiča iz XII stoletje. Večerja in nočitev.

 

4- dam, sreda 10.4.2019 Zajtrk. Rekreacija v bazenu, predvidena terapija. Kosilo. Izlet v Kruševac. Obisk centra mesta, cerkve Lazarice in spomenika kosovskim junakom. Večerja in nočitev.

 

5.dan, četrtek 11.4.2019  Zajtrk. Rekreacija v bazenu, predvidene terapije. Kosilo. Izlet v manastir Ljubostinja. Večerja in nočitev.

 

6. dan, peterk 12.4.2019    Zajtrk.  Rekreacija v bazenu, predvidene terapije. Kosilo. Izlet v Kraljevo. Obisk muzeja in centra mesta. Večerja z glasbo. Nočitev.

 

7. dan, sobota 13.4.2019  Zajtrk. Celodnevni izlet na Kopaonik, največji SKI center na Balkanu.(kosilo lanč paket). Večerja in nočitev.

 

8. dan, nedelja 14.4.2019  Zajtrk. Odhod na kmečki turizem  Marin Gaj. Domače kosilo. Odhod proti Sloveniji.

 

CENA IZLETA 440 EUR 

V ceno je vključeno: 7 polnih penzionov v dvoposteljnih sobah, prevoz z turističnim avtobusom, zdravniški pregled in vsak dan od zdravnika  predpisane 3 terapije, uporaba bazenov in fitnesa, kosilo z muziko, izlet na Kopaonik, vse vstopnice in izleti po programu, vodič

 

Prijave:  prijavite se s priloženo prijavnico in plačano akontacijo do 28.2. 2019 oziroma

do zasedbe avtobusa.

 

Prijavnico in  plačilni nalog si lahko natisnete na spodnjih povezavah:

prijavnica

plačilni nalog

 

V A B L J E N I !    

Komisija za izletništvo in turizem                                                  Predsednik

Predsednica, Cveta Škopelja                                                           Zdravko Malnar                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Program letovanj in potovanj za leto 2019

 

 

Komisija za izletništvo in turizem PZDU Gorenjske je za leto 2019 sprejela naslednji program izletov in letovanj:

 

 

  • 7.4. do 14.4.       Vrnjačka Banja, Srbija (zdrav. terapije, kopanje, izleti)   
  • 28.6. do 4.7.       Hotel Delfin Izola, (letovanje)
  • 30.9.do 5. 10.    Makedonija – Črna gora – Albanija (turistični izlet)         
  • december           Hotel Delfin Izola, (letovanje – brezplačni prevoz)

 

  • Izletov in letovanj se udeležite na lastno odgovornost.
  • Pridržujemo si pravico do sprememb, odpovedi ali dopolnitev terminov posameznih izletov in akcij.

 

Vse dodatne informacije v zvezi s  programi lahko dobite pri Cveti Škopelja, tel. 040/226 667 ali na e-naslov cveta.skopelja@gmail.com.

 

Komisija za turizem in izletništvo

                                                                              Predsednik:

                                                                              Zdravko Malnar 

Datum: 21.11.2018

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

VABILO ZA LETOVANJE V HOTELU DELFIN

 

Hotel Delfin in PZDU Gorenjske vabita člane gorenjskih društev upokojencev z brezplačnim prevozom v hotel Delfin v Izolo !

TERMIN: 14.12. – 21.12.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cena: UPOKOJENCI - ČLANI DU (s člansko izkaznico in plačano članarino) 226,80 EUR

Doplačila na dan: turistična taksa po veljavnem občinskem odloku, polni penzion:5,40 EUR, enoposteljna soba: 9.90 EUR          

Paket Delfin vključuje brezplačni avtobusni prevoz: 7x polpenzion v dvoposteljni sobi *pijača za dobrodošlico * prost vstop v bazene z ogrevano morsko vodo * telovadba v bazenu, *prost vstop v Kneippov vrt* tombola z nagradami* kulturni program* petkov in sobotni kulturni večer*.

Avtobus bo imel vstopne in izstopne postaje po dogovoru, pri urniku je potrebno upoštevati navezavo avtobusov.

 

Nekaj koristih informacij, ki jih je dobro  vedeti pred prihodom v hotel.

 

 

 

 

 

 

 

Na dan prihoda je soba na razpolago od 13.00 ure dalje. Na dan odhoda je potrebno sobo zapustiti do 10.00 ure. Prvi dan je za vse goste predviden prvi obrok kosilo. Ostale obroke, bodo gostje sporočili na recepciji.

Prijave zbiramo do 30. novembra 2018, oziroma do zapolnitve prostih mest, na elektronski naslov: cveta.skopelja@gmail.com; ali po pošti na naslov Cveta Škopelja, Podlubnik 208, 4220 Škofja Loka.

Na prijavnici so obvezni naslednji podatki: ime in priimek, naslov, telefonska številka, naziv društva, e-naslov - če ga ima, datum in podpis.

Stroškov prevoza  ni.  Hotelske storitve boste plačali v hotelu Delfin.

Dodatne informacije lahko dobite na tel. 040/226 667- Cveta Škopelja.

VABLJENI !                                                                                                          

 

Komisija za turizem:                                                                     

predsednica Cveta Škopelja                                                          Predsednik PZDU Gorenjske:

                                                                                                                      Zdravko Malnar

Prijavnico si lahko natisnite tu

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TURISTIČNA AGENCIJA NAVIGATOR IN PZDU GORENJSKE VABITA

ČLANE GORENJSKIH UPOKOJENCEV NA IZLET

 

VIMINACIJUM-LEPENSKI VIR-DJERDAP-NEGOTIN

             ZAJEČAR-NIŠ-LESKOVAC-OPLENAC

 

1.10.2018- 01.dan

Odhod iz Slovenije ob 03,00 uri. Direktna vožnja do Rume kje skupino počaka vodič. Nadaljujemo pot za Viminacij. Obisk ostankov starega rimskega mesta.  Odhod proti Lepenskem Viru arheološki lokaliteti stari več kot 7000 let. Obisk muzeja.  Vožnjo nadaljujemo skozi najlepši del soteske Donava do Negotina. Namestitev v hotel. Večerja z muziko, nočitev.

2.10.2018- 02.dan

Zajtrk. Razgled centra mesta in stare cerkve. Obisk „vinske vasi“ Rajačke pivnice z obiskom vinskih kleti in  domačim kosilom. Nadaljujemo pot za Knj. Obisk rimske cesarske palate FELIX ROMOLIANA v Gamzigradu in Narodnega muzeja. Namestitev v hotel. Večerja z muziko. Nočitev.

3.10.2018- 03.dan

Zajtrk. Odhod za Niš. Obisk Ćele kule, trdnjave, centra mesta. Odhod za Leskovac. Razgled centra mesta. Namestitev v hotel. Večerja z muziko. Nočitev.

4.10.2018- 04.dan

Zajtrk.Odhod za Oplenac. Obisk kompleksa kraljevske družine Karadjordjević. Kosilo v kmečkem turizmu „Marin Gaj“. Odhod za Slovenijo.

 

CENA IZLETA  BO OD 225 DO 265 EUR, ODVISNO OD ŠTEVILA PRIJAV.

 

V ceno so vključene naslednje usluge:

- večerja z muziko, nočitev za zajtrkom v hotelu v Negotinu v 1/2  sobah TWC,TV

- domače kosilo za degustacijo vina v Rajačkih Pivnicah

- večerja z muziko, nočitev, zajtrk v Knjaževcu v 1/2  sobah TWC, TV

- vstopnice za Viminacijum,Lepenski Vir, Ćele kulo, Oplenac,

- kosilo z muziko na kmečkem turizmu „Marin Gaj“ (rakija, domače klobase, špeh, čorba, odojek od Mangulice, solata, sladica)

- večerja z muziko, nočitev z zajtrkom  v Leskovcu v 1/2 sobah TWC,TV

- Vodič za kompleten program

 

Prijave:  prijavite se s priloženo prijavnico in plačano akontacijo do 30.8. oz. do zasedbe avtobusa.

 

 

V A B L J E N I !     

 

Komisija za izletništvo in turizem :                                                   Predsednik PZDU Gorenjske:

Predsednica, Cveta Škopelja                                                                        Zdravko Malnar

 

Prijavnica

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Ponudba Hotela Delfin v maju

 

Hotel Delfin in PZDU Gorenjske vabita člane gorenjskih društev upokojencev na letovanje  v hotel Delfin v Izolo !

TERMIN: 29.6. – 6.7.2018

 

(na voljo še nekaj prostih mest) 

Paket Delfin vključuje: 7x polpenzion v dvoposteljni sobi * kozarček za dobrodošlico * prost vstop v bazene z ogrevano morsko vodo * jutranja telovadba v bazenu ali telovadnici,

popoldanska telovadba v bazenu *prost vstop v Kneippov vrt* animacijski program * petkov in sobotni plesni večer.

Cena: UPOKOJENCI, ČLANI DU (s člansko izkaznico in plačano članarino) 305,55 EUR

Doplačila na dan: TT 1,27 EUR, polni penzion:5,40 EUR, enoposteljna soba: 9.90€          

Prevozni stroški znašajo poleg hotelskega paketa dodatno 20,00 € na osebo. Postaje po dogovoru glede na prijave. Prednost udeležbe bodo imeli koristniki avtobusnega prevoza.

 

Nekaj koristih informacij, ki jih je dobro  vedeti pred prihodom v hotel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Na dan prihoda je soba na razpolago od 13.00 ure dalje. Na dan odhoda je potrebno sobo zapustiti do 10.00 ure. Prvi dan je za vse goste predviden prvi obrok kosilo. Ostale obroke, bodo gostje sporočili na recepciji.

 

Prijavnice pričnemo zbirati 9. marca do 9. maja 2018, oziroma do zapolnitve prostih mest, na elektronski naslov: cveta.skopelja@gmail.com; ali po pošti na naslov Cveta Škopelja, Podlubnik 208, 4220 Škofja Loka.

 

Na prijavnici so obvezni naslednji podatki: ime in priimek, naslov, telefonska številka, naziv društva, e-naslov - če ga ima, datum in podpis.

 

Stroške prevoza  v znesku 20 € nakažite na TRR PZDU Gorenjske, št. SI56 6100 0001 1719 596, Delavska hranilnica D.O.O. Miklošičeva 5, 1000  Ljubljana. Pri nakazilu obvezno napišite ime DU ter ime in priimek udeleženca.            Hotelske storitve boste plačali v hotelu Delfin.

 

Dodatne informacije lahko dobite na tel. 040/226 667- Cveta Škopelja.

 

VABLJENI !                                                                                                          

 

 

 

Komisija za turizem:                                                                     

 

predsednica Cveta Škopelja                                                          Predsednik PZDU Gorenjske:

 

                                                                                                                      Zdravko Malnar

 

 

P R I J A V N I C A

 

Hotel Delfin Izola

Termin:  29.6.– 6.7.2018

 

Društvo upokojencev ……………………………………………………..

 

PRIIMEK IN IME UDELEŽENCA:   ……………………………………………………………

 

Naslov …………………………………………………………………………………………………..

 

Poštna št. in kraj …………………………………………………………………………………..

 

Datum rojstva ………………………………  Telefon ………………………………………..

 

Elektronski naslov ……………………………………………………………………………….

 

PRIIMEK IN IME SOSTANOVALCA:  ………………………………………………………..

 

Naslov ……………………………………………………………………………………………………

 

Poštna št. In kraj …………………………………………………………………………………..

 

Datum rojstva ………………………………  Telefon ………………………………………..

 

Elektronski naslov ……………………………………………………………………………….

 

DOPLAČILO ZA ENOPOSTELJNO SOBO:    obkroži    DA         ali       NE                       

 

PRIJAVNICO OBVEZNO POŠLJITE NA E-NASLOV:

 cveta.skopelja@gmail.com ali po pošti na naslov Cveta Škopelja, Podlubnik 208, 4220 Škofja Loka.

 

 

Prijave do 9.4.2018 oziroma do zasedbe prostih mest.

 

 

Podpis : ……………………………………………………

 

 

Datum : …………………………………….


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

STRASBOURG, MESTO BOGATE ZGODOVINE, V KATEREM SE ODLOČA O PRIHODNOSTI EVROPE

 

Pokrajinska zveza društev upokojencev Gorenjske je v sodelovanju z TA Alpetour organizirala tridnevni izlet v  Strasbourg. Z avtobusom, polnim članov društev upokojencev Gorenjske, smo se v začetku septembra podali na pot. Iz deževne Slovenije smo se odpeljali soncu naproti, mimo Minchena, proti Franciji, kajti mesto Strasbourg leži ob reki Ren ILL, na francoski strani meje.

 

Strasbourg je pomembno mesto, tu so uglasbili  Marseljezo, bojno pesem renske armade, ki je postala francoska himna. V 19. stoletju je postala revolucionarna pesem vseh evropskih narodov, ki so se borili proti zatiranju. Leta 1920 je Strasbourg postal sedež Centralne komisije za plovbo po Renu, ene prvih evropskih ustanov.

 

Leta 1949 je bilo mesto izbrano za sedež Sveta Evrope skupaj z Evropskim sodiščem za človekove pravice. Od leta 1952 je uradni sedež Evropskega parlamenta. Po porazu Nemčije v prvi svetovni vojni sta bila mesto in celotna pokrajina dodeljena Franciji, v začetku druge svetovne vojne, pa ga je po padcu Francije 1940 ponovno zavzela Nemčija. Zgodovinsko središče (elipsast otok) je bil uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine. Stolnica Notre-Dame v Strasbourgu  je bila s 142 metri najvišja stavba na svetu od leta 1647 do 1874 (227 let). Danes je šesta najvišja cerkev na svetu in največja v celoti zgrajena v srednjem veku. Mesto je prelepo, polno znamenitosti, pika na i , pa je bila vožnja z ladjico po reki  ILL in njenih kanalih. 

Popoldan je bil na vrsti obisk parlamenta. Ogromna, res ogromna stavba, polkrožna , steklena. Po opravljenih formalnostih, nas je sprejela evropska poslanka Tanja Fajon, ki nam je na kratko predstavila svoje delo in odgovarjala na naša vprašanja.

 

 

Kakšnih  20 minut smo bili tudi v veliki dvorani in poslušali poslance, ki so zagovarjali ali pa nasprotovali povedanemu (tema-izvoz orožja). Potem pa spet na avtobus in skozi Schwarzwald, mimo Bodenskega jezera, do krasnega hotelčka, kjer smo prenočili.

Nov dan smo začeli z ogledom čudovitih Renskih slapov, kamor smo se z ladjico peljali neposredno pod vznožje. Slapovi se nahajajo v Švici in so največji v Evropi.

Iz Švice nas je pot vodila v Avstrijo v krasno mesto Innsbruck, ki je tudi olimpijsko mesto.   (OI 1964 in 1976). 

Katere so najbolj "in" znamenitosti mesta? Brez dvoma je na prvem mestu Zlata strešica, ne prav velik, a čisto posebni in neverjetno razpoznavni znak Innsbrucka.

 

Gre za streho, pokrito s 2.657 pozlačenimi bakrenimi opekami, ki je bila narejena za cesarja Maksimilijana I., da je lahko z balkona pod streho opazoval in užival v dogodkih, ki so se odvijali na trgu pred njim.  Na sprehodu po mestu so nanizani spomeniki iz gotike, baroka in renesanse, zato se zdi, kot bi čas zavrteli nazaj.

Sledila je še: «zadnja večerja« na poti domov. Krasen izlet, dober vodič, lepo vreme, torej 100% zadovoljnih udeležencev.

 

Besedilo in slike: Ela Dolinar 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

IZLET V ŠUMADIJO

Pokrajinska zveza društev upokojencev Gorenjske je v začetku oktobra organizirala tridnevni izlet v zahodno Srbijo - Šumadijo. Iz našega društva se nas je izleta udeležilo 27 izletnikov, skupaj s še z ostalimi udeleženci pa smo napolnili avtobus. 

Po prestopu srbske meje se nam je pridružil vodič iz Srbije, ki je bil tudi duhovni vodja izleta.

Naš prvi postanek je bil v Sremski Mitrovici, od koder je do Beograda le še 75 km. Tu smo si ogledali izkopanine ene največjih rimskih naselbin vzhodnega rimskega cesarstva, ki se je tedaj imenovala Sirmij. To je bilo tedaj pomembno obmejno mesto z vojaško bazo in trgovskim središčem, v času vladavine Dioklecijana je bilo tudi glavno mesto rimske provinceDruga Panonija. V tem mestu se je rodilo in živelo več rimskih cesarjev kot Maksimijan,AvrelijanTrajan in Prob. Mesto so v 5. stoletju porušili najprej Huni in nato leta 582 še Avari.Nato smo se obrnili proti jugu in se odpeljali do mesta Valjevo in nato preko planine Davčibare do našega prenočišča. Naslednja dneva smo se skozi Ovčarsko kablarsko sotesko, ki je znana po številnih samostanih, spustili  v dolino in si ogledali mesti Čačak in  Kraljevosamostan Žiča, kjer so bili kronani prvi srbski kralji in se sprehodili po toplicahVrnjačka Banja, ki so po njihovem mnenju najlepše v Srbiji. Zadnji dan smo nekje na sredi pota do Beograda obiskali še enkratno turistično kmetijo »Marin gaj«, kjer smo okušali odlične domače izdelke in jih kar nekaj odnesli tudi domov na  pokušino.

 Povsod smo se srečali s srbsko toplino in s spoštovanjem do Slovencev, navdušeni smo bili nad srbsko kulinariko in nad glasbeniki, ki so nam pričarali srbsko vzdušje. V mestih smo obiskali pokrajinske muzeje, s katerimi se ponašajo vsa mesta in kjer

© Zveza društev upokojencev Gorenjske
Galerija | Pravno obvestilo |
Izdelava strani: PLAN e d.o.o.