Literarni večer

 

V Križah pri Tržiču so se zbrali gorenjski literarni ustvarjalke in ustvarjalci

Nekje sem pred časom prebrala, da pisanje, ko ga usvojimo, postane orodje, ki nam omogoča, da se izražamo. In obstajajo tudi taki, ki s pisanjem ustvarjajo literarna besedila, da bi popisali svet in svoje razumevanje ali občutenje tega, kar se jim dogaja. Želijo, da bi njihove zapisane pesmi, zgodbe in drugi zapisi pri bralcih spodbudili razmišljanje, občutja, nova vprašanja in odgovore, tehtanja in izzive. Med slednjimi so tudi udeleženci 13. literarnega natečaja Pokrajinske zveze društev upokojencev Gorenjske, na katerem je sodelovalo 30 literatk in literatov iz 15 društev, njihova dela pa sta pregledala ter uredila zbornik, ki je izšel ob tej priložnosti, profesorica slovenščine in ruščine Dragica Vesković (tudi podpredsednica PZDU Gorenjske in predsednica Komisije za kulturo in tehnično kulturo) ter profesor slovenskega jezika in književnosti Miha Mohor.

Večina sodelujočih se je udeležila literarnega popoldneva z naslovom VES TA PISANI SVET, Z BODIČJEM VRED, JE KOT NEKOČ, ki je bilo 8. septembra v Kulturnem domu v Križah pri Tržiču. Na njem so avtorice in avtorji brali svoje izbrane pesmi in odlomke iz proznih del.

Udeležence sta nagovorila Dragica Vesković in Dušan Bodlaj, podžupan občine Tržič, ki začasno opravlja funkcijo župana. Slednji je na prireditvi prebral tudi dve pesmi, ki ju je napisala njegova babica, ljubiteljska literatka.

 

Naslov za literarno srečanje in zbornik Ves ta pisani svet, z bodičjem vred, je kot nekoč so si izposodili v pesmi Marije Krajnik To pomlad za naju, naslovnico zbornika pa krasi prekrasen ruj, ki ga je lani jeseni na izletu po Krasu fotografirala Veskovićeva. V svojem nagovoru je med drugim dejala: »Prekrasno je jeseni na Krasu, ko vsepovsod raste ruj, ki se obarva v ognjene barve. Prav tako, kot je kraški ruj, je bilo današnje literarno popoldne – zelo pisano, vseh barv, polno veselih in žalostnih zgodb; posebej smo bili veseli tega, da znate s humorjem ubesediti tudi težke stvari.«

Za konec je urednica prebrala še nekaj stavkov iz uvodnika v biltenu, ki ga je sicer napisal Miha Mohor: »Prepričan sem, da bodo pričujoči literarni poskusi izpod peresa starostnikov in starostnic razveselili marsikaterega bralca. Obenem vem, da je njim samim pisanje nudilo lepo priložnost za ureditev čustev ter za globlje razumevanje sebe in sveta, Ko so povezovali razsute drobce na videz kaotičnega in naključnega dogajanja v pesem ali zgodbo, so svoja življenja osmišljali. Izpovedovali so svoja hrepenenja in sanje, obujali spomine, razkrivali medčloveške odnose, vzpostavljali lastno identiteto, reflektirali svoje življenjske vrednote in iskali pot do drugih.«

Izvedbo letošnjega srečanja gorenjskih literatov upokojencev je Pokrajinska zveza društev upokojencev Gorenjske kot glavna organizatorica zaupala DU Tržič, že tako prijetno druženje pa je še polepšala kantavtorica Vesne Štefe iz Jelendola, ki je ob spremljanju s kitaro zapela nekaj avtorskih pesmi in z njimi navdušila polno dvorano.

                                                                                              Slavica Bučan

Kranj, 2. 11. 2022

Avtor fotografije: Valentin Bogataj

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RAZPIS ZA SODELOVANJE NA SREČANJU LITERARNIH USTVARJALCEV GORENJSKIH DRUŠTEV UPOKOJENCEV 2022

Pokrajinska zveza društev upokojencev Gorenjske skupaj z Društvom upokojencev Tržič, letošnjim gostiteljem, pripravlja 13. SREČANJE LITERARNIH USTVARJALCEV GORENJSKE, in to v Kulturnem domu v Križah pri Tržiču 8. septembra 2022.

Avtorji in avtorice lahko sodelujejo s poezijo in prozo. Na razpis lahko pošljejo od 3 (ne manj!) do 5 novih, še neobjavljenih pesmi in/ali 2 krajši prozi (lahko tudi odlomke iz daljših proznih del, vendar do največ 5 strani). Poleg tega naj napišejo še kratek življenjepis s poudarkom na literarnem ustvarjanju (zanima nas predvsem, ali je avtor že objavil svoja dela v revijah, časopisih, izdal samostojno/e knjigo/e …). Svoji prijavi naj pripišejo še osnovne podatke: ime in priimek, domači naslov in telefonsko številko, ime društva upokojencev, v okviru katerega delujejo, ter e-naslov (če uporabljajo elektronsko pošto).

Rok za prijavo je 20. julij 2022. Prosimo, da prijave in svoje prispevke pošljete po elektronski pošti na e-naslov: pzdu.gorenjske@gmail.com ali po navadni pošti na naslov: PZDU Gorenjske, Savska cesta 34, 4000 Kranj (s pripisom: za literarno srečanje PZDU 2022).

Strokovna komisija, ki jo bosta sestavljala slavista in urednika Miha Mohor in Dragica Vesković, bo prebrala vse pravočasno prispele literarne prispevke, izbrala najboljše za predstavitev na literarnem večeru v Trzinu in za objavo v zborniku. Na programu bo tudi pogovor z avtorji in avtoricami o poslanih literarnih delih.

Za dodatne informacije lahko pokličete telefonski številki: 0599 21529 (tajništvo PZDU, vsako sredo od 8. do 12. ure) ali 064 117 135 (Vera, tajnica PZDU).

Predsednica komisije PZDU Gorenjske za kulturo in tehnično kulturo                           

                                   Dragica Vesković

PRIJAVNICA

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VEDNO VEČ NAS JE

Pokrajinska zveza društev upokojencev Gorenjske in Društvo upokojencev Žerjavčki Trzin sta 26. avgusta letos v Dvorani Marjance Ručigaj v Trzinu pripravila 12. srečanje literatov upokojencev Gorenjske z naslovom NEIZSANJANE SANJE IZGUBLJAJO MOČ.

»Srečanja gorenjskih upokojenskih avtorjev in avtoric, so vsako leto številčnejša. Če smo tri leta nazaj lahko prebirali poezijo in prozo 23 avtorjev iz dvanajstih društev upokojencev, je letos številka že obrnjena,« je v uvodniku zbornika z objavljenimi deli napisala predsednica Komisije za kulturo in tehnično kulturo pri PZDU Gorenjske Dragica Vesković, ki je besedila tudi zbrala ter zbornik uredila in lektorirala. Svoja besedila je na natečaj poslalo kar 32 pišočih iz šestnajstih društev, tako da smo v Dvorani Marjance Ručigaj v Trzinu spremljali pravi literarni maraton. Pesnica Minka M. Likar, ki se je udeležila vseh srečanj, je ob prijavi zapisala: »Dosti se je v tem času spremenilo, razširilo, izboljšalo, nekateri ustvarjalci so se, žal, poslovili, 'dohiteli' so nas novi. Nekaj pa nas je še iz 'stare šole' in vsakokrat sem vesela snidenja.«

Naslov za tokratno srečanje Neizsanjane sanje izgubljajo moč je Veskovićeva povzela po verzu Janke Jerman iz pesmi Življenje.

Sicer pa je, kot piše v nadaljevanju uvodnika »letos zbornik seveda obsežnejši zaradi večjega števila sodelujočih avtorjev in avtoric, saj se še vedno držimo koncepta, da objavimo vsaj po eno pesem ali krajši prozni odlomek vsakega sodelujočega avtorja. Ker pa ni prave selekcije, so tudi literarna besedila po kvaliteti zelo nihajoča, o čemer sem pisala že v prejšnjih dveh zbornikih. Anton Končnik, ki uvaja literarni del zbornika, je v svoji pesmi Besede slikovito opisal, kakšne so lahko le-te: »včasih mehke in tople kot ženske prsi, drugič smrdijo po zatohlem in tretjič hipoma zablestijo kot ptice v preletu«. Vse to najdemo v letošnjem zborniku. Med poezijo je nekaj prigodniških pa precej domoljubnih pesmi, ki opevajo lepote naših krajev, planin, včasih preveč na splošno (prepogosto je na primer uporabljen pridevnik lep), brez iskanja izvirnih prispodob. Zrelejše pesmi pa spregovorijo o minevanju, odnosih med ljudmi, ki so vse prej kot harmonični, zatekanju v samoto, z besedami pa znajo pričarati tudi čarobno jutro ali preprost sončni žarek, ki nas ogreje. Spregovorili pa so tudi o manj običajnih temah za poezijo – stranišču (humorna pesem Sekrjet Marije Knafelj v poljanskem dialektu) in krematoriju (Franci Erzin). Proza je tokrat tematsko in slogovno zelo raznolika, lotilo pa se je je kar trinajst avtorjev in avtoric, ki se v minimalističnih zgodbah, daljših proznih delih, nekateri pa v neke vrste sinopsisih bolj ali manj spretno lotevajo intimnih zgodb posameznikov, medsebojnih razmerij, spominov na vojna in zgodnja povojna leta, tudi družbenih in socialnih vprašanj (Breda Miščevič o zapletenem odnosu mati-hči v Prebujenju, Stane Lampe s kratkima »vojnima« zgodbama Tenente in Moj kuža Runo, Ivica Ogorevc z Obletnico mature, Tanja Ahačič z zgodbo za mlade v Zlatih zvončkih, ki še vedno pozvanjajo, Dragica Markun s toplo Božično zgodbo …). Prvič pa objavljamo tudi dramsko besedilo, pravzaprav humoristični skeč Srečanje na vasi, ki ga je avtorica Gabrijela Tavčar napisala za občni zbor svojega društva.«

Udeležence srečanja so uvodoma nagovorili Dragica Vesković, predsednik gostujočega DU Zoran Rink in župan Občine Trzin Peter Ložar. Dogodek so z venčkom slovenskih narodnih pesmi poživili Mešani pevski zbor Žerjavčki Trzin pod vodstvom Neli Zidar Kos, ki je zaigrala tudi na citre, ter harmonikar Matic Jeraj.

»Kulturni dogodek,« je kasneje napisal Jožef Pavlič, eden od sodelujočih na natečaju, »se je v resnici malo zavlekel, a vseeno je bilo lepo in prav, da so tisti upokojenci, ki se posvečajo književnemu ustvarjanju in so prispevali svoja dela za zbornik, prišli do besede in s tem nove spodbude za nadaljnje ustvarjalno delo. To jim veliko pomeni, jih bogati in razveseljuje tudi druge.«

Besedilo: Slavica Bučan

Fotografija: Zoran Rink

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pokrajinska zveza društev upokojencev Gorenjske in

Društvo upokojencev Žerjavčki Trzin

 

vabita na literarni večer

»NEIZSANJANE SANJE IZGUBLJAJO MOČ«

v Dvorano Marjance Ručigaj v Trzinu v četrtek, 26. avgusta 2021, ob 16.00

Nastopili bodo:

avtorji in avtorice, ki so poslali svoja besedila na 12. literarni natečaj PZDU Gorenjske iz 16 gorenjskih društev upokojencev: Anton Končnik, Stane Lampe, Vladimir Silič, Nada Čadež, Miro Zelnik, Ivan Kropivnik, Sonja Andreja Egart, Ivica Ogorevc, Jožef Pavlič, Marija Kern, Slavica Štirn, Marija Marjeta Jurgele, Majda Mencinger, Marja Čampa, Frančiška Hunjet, Mira Smrkolj, Minka M. Likar, Marija Knafelj,  Gabrijela Tavčar, Marija Markelj, Janka Jerman, Dragica Markun, Miro Erzin, Franci Erzin, Franc Medle, Helena Ogorelec, Neža Andrejaš, Tanja Ahačič, Breda Miščevič, Katja Kos, Ivanka Pogačar in Anka Marzidovšek

glasbeniki: citrarka Neli Zidar Kos, harmonikar Dejan Klopčič in Mešani pevski zbor Žerjavčki Trzin pod vodstvom Neli Zidar Kos

Prireditev bo vodila Slavica Bučan.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20.05.2021

RAZPIS ZA SODELOVANJE NA SREČANJU LITERARNIH USTVARJALCEV GORENJSKIH DRUŠTEV UPOKOJENCEV 2021

Pokrajinska zveza društev upokojencev Gorenjske skupaj z Društvom upokojencev Žerjavčki, Trzin, letošnjim gostiteljem, pripravlja 12. SREČANJE LITERARNIH USTVARJALCEV GORENJSKE. Predvideni datum srečanja v Trzinu je četrtek, 26. avgusta 2021.

Avtorji in avtorice lahko sodelujejo s poezijo in prozo. Na razpis lahko pošljejo od 3 (ne manj!) do 5 NOVIH, ŠE NEOBJAVLJENIH pesmi in/ali 2 krajši prozi (lahko tudi odlomke iz daljših proznih del, vendar do največ 5 strani). Poleg tega naj napišejo še kratek življenjepis s poudarkom na literarnem ustvarjanju (zanima nas predvsem, ali je avtor že objavil svoja dela v revijah, časopisih, izdal samostojno/e knjigo/e …). Svoji prijavi naj pripišejo še osnovne podatke: ime in priimek, domači naslov in telefonsko številko, ime društva upokojencev, v okviru katerega delujejo, ter e-naslov (če uporabljajo elektronsko pošto).

Rok za prijavo je 15. junij 2021. Prosimo, da prijave in svoje prispevke pošljete po elektronski pošti na e-naslov: pzdu.gorenjske@gmail.com ali po navadni pošti na naslov: PZDU Gorenjske, Savska cesta 34, 4000 Kranj (s pripisom: za literarno srečanje PZDU 2021).

Strokovna komisija bo prebrala vse pravočasno prispele literarne prispevke, izbrala najboljše za predstavitev na literarnem večeru v Trzinu in za objavo v zborniku. Na programu bo tudi pogovor z avtorji in avtoricami o poslanih literarnih delih.

Za dodatne informacije lahko pokličete telefonski številki: 0599 21529 (tajništvo PZDU, vsako sredo od 8. do 12. ure) ali 064 117 135 (Vera, tajnica PZDU). 

Predsednica komisije PZDU Gorenjske za kulturo in tehnično kulturo                           

                                   Dragica Vesković