OBVESTILO IZVAJALCEM RAČUNALNIŠKIH USPOSABLJANJ

Spoštovani izvajalci računalniških usposabljanj!

Na vas se obračamo iz Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT, ki opravlja koordinacijo razreševanja incidentov, tehnično svetovanje ter izdaja opozorila za širšo javnost o kibernetskih grožnjah. Hkrati pa že več kot desetletje izvajamo nacionalni program ozaveščanja Varni na internetu, z glavnim ciljem dvigniti zavedanje o informacijski varnosti.

Maja smo že kontaktirali nekatere izvajalce in predstavili problematike, ki jih vidimo na centru SI-CERT, med drugim smo opozorili, da v zadnjih dveh letih zaznavamo več kot 30-odstoten porast phishing prevar. V teh primerih je najbolj učinkovita zaščita ravno ozaveščenost in informiranost uporabnikov. Predvsem vidimo kot ranljivo skupino starejše uporabnike, ki potrebujejo razumljiva pojasnila, kakšne pristope imajo spletni goljufi.

V ta namen smo zasnovali sklop izobraževalnih gradiv, ki jih izvajalci računalniških usposabljanj lahko uporabite za izvedbo delavnic o spletni varnosti. Da bi vam podali poglobljene informacije o tematiki, smo pripravili serijo štirih videov predavanj, v katerih izpostavimo:

  • najpogostejše spletne goljufije
  • podamo usmeritve za varno spletno nakupovanje
  • predstavimo orodja za zaščito pred prevarami z lažnimi e-poštnimi sporočiliin
  • poudarimo, kako pomembna je zaščita pametnega telefona.

Izvajalcem so poleg video predavanj na voljo tudi tematske prosojnice s pojasnili za izvedbo učne ure. Te lahko uporabite tudi v kombinaciji s svojimi materiali.

Tečajnike lahko napotite tudi na priročnik ABC varnosti na spletu, kjer pojasnjujemo temeljne pristope in način komunikacije spletnih goljufov.

Vsa gradiva so na voljo na strani https://www.varninainternetu.si/gradiva-za-delavnico/ in so prosto dostopna za izobraževalne namene oz. nekomercialno rabo.

Naj še pojasnimo, da smo tudi nacionalni koordinator kampanje Evropski mesec kibervarnosti, ki bo oktobra v središče postavila ravno izzive, s katerimi se soočajo starejši uporabniki interneta. Skupaj z Ministrstvom za digitalno preobrazbo bomo 29. septembra pripravili novinarsko konferenco, na kateri bomo predstavili nova izobraževalna gradiva in druge aktivnosti, namenjene krepitvi digitalnih kompetenc starejših.

Prijazno vas vabimo, da gradiva pogledate in ocenite, ali bi jih lahko vključili v svoje obstoječe ali pa nastajajoče delavnice, tečaje in usposabljanja na področju računalniškega usposabljanja. Veseli bomo vsake povratne informacije, v prihodnje lahko dodamo še nova tematska področja, če zaznate potrebo, saj vi najbolje poznate svoje tečajnike. 

 Nazaj